HABERLER


16 Şubat 2016 Salı

Battlefield 1942-Oyun İncelemesi





EA Games, Codename Eagle' ın bir sonraki adımı olarak düşünülen, DICE' ın geliştirdiği Battlefield 1942 ile, piyasaya devrim niteliğinde bir FPS türü savaş oyunu sürmüş oldu. Battlefield 1942, 2. Dünya Savaşı' nın ilginç bir çok cephesini oyunda farklı bir solukla ve takım oyununa ağırlık vererek yeniden yaşatmasının yanısıra, dönemin 35' ten fazla aracını kullanma olanağını da veriyor.
Battlefield' de her türlü araca rastlamak ve bunların hepsini kullanmak mümkün. Willys Jeep' ten, dönemin popüler savaş uçağı Mustang P-51' e kadar çeşitli hava, kara ve deniz araçları oyunda kullanılmışlar. Oyunun en güzel yanlarından birisi, bütün bu farklı tipteki araçların tek bir harita içerisinde yer alabilmesi ve kullanılabiliyor olması. Bu şekilde, örneğin bir Jeep ile küçük bir havaalanına yolculuk yapıp, oradan kaldırdığınız bir uçak ile haritanın bir köşesinden ötekine uçmak, başarılı bir inişten veya paraşütle atlayıştan sonra da bir tanka binip sıcak savaşa girişmek mümkün. Bütün bu araçlar size sıkıcı geliyorsa, piyade olarak 1. veya 3. şahıs bakış açısından haritada yaya dolaşabilirsiniz. Oyunda beş değişik asker sınıfı bulunuyor : Scout (Öncü), Assault (Piyade), Anti-Tank, Medic (Sıhhiye) und Engineer (Teknik Sınıf).

Orijinal haliyle oyunda, 2. Dünya Savaşı' nda yaşanan Afrika, Doğu ve Batı Avrupa ve Pasifik cephelerinden toplam 16 değişik harita yer alıyor. Bu yazının kaleme alındığında mevcut olan son yükseltme sürümü v1.5 ile gelen 4 ilave farklı haritayla birlikte bu sayı 20' ye çıkmış durumdaydı. Her cepheye özgü farklı araçlar oyunda değişiklik sağlıyorlar.

Battlefield 1942 için, EA iki farklı eklenti paketi çıkartmış durumda. Bunlardan, İtalya cephelerini içeren Road To Rome, 6 yeni harita ve değişik silahların yanısıra, İtalyan ve Fransız kuvvetlerini de BF1942 deneyimi içine katıyor. Daha sonra çıkan Secret Weapons of WWII ise, 8 yeni haritada savaş sırasında geliştirilen ama cephelerde kullanılma fırsatı bulunamamış silah ve araçları içeren yapısıyla oyuna biraz da kurgu öğesi ekliyor.

Bu eklenti paketlerinin yanısıra, BF1942 seven amatör gruplarca hazırlanan ve internetten ücretsiz olarak indirilebilen değişik senaryo ve yapılarda onlarca modifikasyon bulunmaktadır. Bunların en önemlileri arasında, Desert Combat, Forgotten Hope, Eve of Destruction, BattleGroup42, Action Battlefield ve Interstate '82 modifikasyonları sayılabilir.
Şimdi ise oyun türlerinden bahsedelim;

SinglePlayer

Battlefield 1942 temelde bir multiplayer oyun olarak tasarlandığından, bilinen anlamda saf ve ayrı bir tek kişilik oyun modu bulunmamaktadır. Ama internet bağlantısı yapmadan, yapay zekalı oyuncularla birlikte ve onlara karşı tüm haritaları oynayabilirsiniz.

Multiplayer

Deathmatch
Adından da anlaşılabileceği gibi burada takım arkadaşlarınız yok. Herkes kendi başına ve karşınıza çıkanı vurmanız gerekiyor.

Capture-The-Flag
2 takım, 2 üs ve 2 bayrak. Karşı takımın bayrağını kaçırıp kendi noktanıza taşımanız gerekiyor.

Conquest
İşte oyunun kalbi olan oyun türü. Harita sektörlere bölünmüştür. Her takımın, oynanan haritaya göre değişebilen başlangıç puanları (ticket) vardır. Bu ticketlar her öldüğünüzde yeniden doğmak için kullanılmaktadır. Bir takım, haritadaki sektörlerin yarısından fazlasına sahip olduğunda, karşı takımdan fazladan ticketlar düşmeye başlar. Ticketları biten takım oyunu kaybeder. Ticketları arttırmanın bir yolu bulunmadığından, idareli ve akıllıca kullanılmaları gerekmektedir.

Co-Op
Diğer oyuncularla birlikte bilgisayarın yönlendirdiği rakiplere (botlar) karşı oynuyorsunuz.


                                                             Asker Sınıfları                                                                             

SCOUT (Öncü Sınıf)
Scout' un ana silahı uzun mesafeler için kullandığı dürbünlü sniper tüfeğidir. Bu sayede, oyundaki diğer sınıflara göre bazı avantajları bulunmaktadır. Sağ fare tuşuyla silahın zoom moduna girilir. Scout' un ayrıca düşmanları gözlediği ve yerlerini topçu birliklerine bildirebildiği bir dürbünü de vardır.
Uzak Savaş: Bu sınıf, özellikle uzak muharebeye çok yatkındır.
Yakın Savaş: Yakın savaş sniper' ın zayıf noktasını oluşturmaktadır. Sniper tüfeği yakın savaş için uygun olmayıp, ancak tabanca veya bıçak ile biraz etkili olabilir. Bu nedenle yakın savaştan uzak kalması yerinde olur.
Teçhizat:
- Bıçak
- Tabanca: M1911 (AL), Walther P38 (AX)
- Sniper: Enfield No 4 (AL), Karabiner 98K (AX)
- El Bombası: Frag Grenade (AL), Stielhandgranate (AX)
- Dürbün

ASSAULT (Saldırı Birimi)
Saldırı birimi olarak iş gören Assault sınıfı, muharebeler için çok uygun olan bir saldırı tüfeği ile teçhiz edilmiştir. Silahın geri tepmesi nedeniyle koşarken hedefleri vurması oldukça güç olduğundan, çömelerek veya yatarak ateş edilmesi tavsiye olunur. Ekibinizde her zaman 2 ya da 3 Assult sınıfı oyuncu bulunmalıdır.
Uzak Savaş: Çömelip veya yere yatıp ateş ettiğinde bu snıfın oldukça uzun bir etki menzili söz konusudur. Gene de diğer bririmlere kıyasla uzak savaşta daha zayıf olduğu söylenebilir.
Yakın Savaş: Assault birimi, ismi gibi saldırıya ve dolayısıyla yakın savaşa en uygun asker sınıfıdır.
Teçhizat:
- Bıçak
- Tabanca: M1911 (AL), Walther P38 (AX)
- Saldırı Tüfeği: BAR (AL), StG 44 (AX)
- El Bombası: Frag Grenade (AL), Stielhandgranate (AX)

ANTI-TANK
Anti-tank sınıfının askeri, tanklara karşı oldukça etkili bir roketatar ile teçhiz edilmiştir. Roket beklendiği gibi çizgisel olarak gitmeyip bir yay çizdiğinden, isabetli şekilde ateşlenmesi belli bir alışkanlık gerektirmektedir. Kullanım zorluğu dışında, anti-tank araçlara karşı en etkili sınıftır.
Uzak Savaş: Çömelmiş veya yere yatmış durumda, anti-tank sınıfının oldukça uzun bir etki menzili vardır. Buna karşın roketatarla uzun mesafeli atışlar için, tecrübe gereklidir.
Yakın Savaş: Araçlara karşı muharebede anti-tank seçilebilecek en etkin sınıftır.Piyadelere karşı yakın savaşta ise genellikle tabanca ve bıçağa başvurması gerekebileceğinden daha az şansı vardır.
Not: Araçların burun kısmı genellikle en kalın zırhlı bölgeleri olduğundan, yandan veya arkadan vurulmaları önerilir.
Teçhizat:
- Bıçak
- Tabanca: M1911 (AL), Walther P38 (AX)
- Roketatar: Panzerschreck (AX), Bazooka (AL)
- El Bombası: Frag Grenade (AL), Stielhandgranate (AX)

MEDIC (Sağlık Sınıfı)
Sağlık sınıfı, çok etkili bir yakın savaş silahı olan hafif makinalı tüfek ile teçhiz edilmiştir. Bu sınıfa özel bir nitelik, iyileştirme fonksiyonudur. Taşıdığı sağlık kiti sayesinde kendisinin ve çevresindekilerin sağlık seviyesini yükseltebilir.
Uzak Savaş: Hafif makinalısı ile medic, uzak savaş için pek uygun bir sınıf değildir.
Yakın Savaş: Medic, yakın piyade savaşı için en güçlü sınıflardan biridir.
Teçhizat:
- Bıçak
- Tabanca: M1911 (AL), Walther P38 (AX)
- Hafif Makinalı: Thompson M1A1(AL), MP 40 (AX)
- El Bombası: Frag Grenade (AL), Stielhandgranate (AX)
- Sağlık Kiti

ENGINEER (Teknik Sınıf)
Teknik birim olan engineer sınıfı standard bir tüfekle teçhiz edilmiştir. Tüfek oldukça güçlüdür fakat doldurulması zaman ister ve bu sınıfın mermi sayısı fazla değildir. Araçları tamir edebilme yeteneğinin yanısıra engineer istediği yere patlayıcı yerleştirebilir. Patlayıcı bir ateşleyici düğme ile patlatılabilir.
Uzak Savaş: Engineer' ın hassas bir tüfeği bulunmaktadır ve uzak savaş için oldukça uygundur.
Yakın Savaş: Uzun doldurma süresi ve mermi azlığı nedeniyle bu sınıf yakın piyade savaşı için pek uygun değildir. Fakat, araçların arkasından koşup TNT veya mayın ile etkili şekilde devre dışı bırakabilir.
Teçhizat:
- Bıçak
- Tabanca: M1911 (AL), Walther P38 (AX)
- Tüfek: Enfield No 4 (AL), Karabiner 98K (AX)
- Patlayıcı: TNT (AL+AX)
- Tamir Anahtarı

- Mayın

0 yorum:

Yorum Gönder