HABERLER


16 Şubat 2016 Salı

Command And Conquer Generals - Oyun İnceleme



Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; hayatımda oynadığım en iyi modern askeri strateji oyunu...

Ayrıca Generals e bir de"Zero Hour" eklenti paketi çıkmıştır.Bu incelemede Generals i inceleyeceğim :)

Oyunun şuan en stabil versiyonu "Command and Conquer The Ultimate Collection" paketi içerisindedir çünkü oyunun ilk versiyonu ve "The First Decade" versiyonu Windows 7,Windows 8,Windows 8.1 ve Windows 10 sürümlerinde problem çıkarmaktadır.Oyun kasmaları,ana menünün gözükmemesi vs. bu problemlerden yanlızca birkaçı...

Güzel bir intro ile giriyoruz oyuna. Ülkeyi yöneten o büyük kişilerin en çok çalışan organları gösteriliyor bizlere; Ağızları. Ardından birkaç yüksek tahribat gücüne sahip silahlar gösteriliyor."Scud Storm,Carpet Bomb,Tomahawk Missile" :) Fazla uzun sürmeyen intro"nun ardından da ana menüye geçiyoruz. Bu sefer ana menü basit yapılmış. Süslü değil pek. Sadece arka planda millet birbirini yiyor. Ben bir süre izledim, hiçbir taraf üstünlük sağlayamıyor her nedense.Yapımcılar taraf tutmak istememiş sanırım.



İlk başta hemen ayarlar kısmına giriyoruz. Burada grafik ve ses ayarları mevcut. Zaten fazla bir ayar da yok. Bence yetersiz bir menü olmuş. Bu gibi bir oyundan detaylı grafik ayarları beklerdim. Grafik detaylarında "custom" seçeneğini seçerseniz, daha detaylı olarak sizin ayarlamanız gereken seçenekler çıkıyor. Gölgeler, birimlerde kullanılacak poligon detayları ve buna benzer ufak detaylar.



Oyunda bildiğimiz modlar mevcut. Single Player ve multiplayer modları. Başka da birşey yok zaten. Skirmish modu da kendi başımıza haritalarda takılma işini üstleniyor ki kardeşimin en sevdiği bölüm budur. Oyunu multiplayer oynama fırsatım olmadı ama single player moduna başladım bile. İlk önce training seçeneğini oynamanızı tavsiye ederim. Sıkıcı tutorial bölümleri gibi değil. Size mini bir görev veriliyor. Bunu yaptığınız zaman da, zaten aşina olduğunuz kontrollere ısınıveriyorsunuz. Oyunun kontrolleri oldukça kolay. Eski oyunlar gibi yani. Eski oyunlar dememin sebebi, bilen bilir, mesela Age of Mitology veya Warcraft gibi stratejilerin kontrolleri farklıdır. Onlarda sağ tuş ile adamları yönetirken bunda sol tuş ile yönetiyorsunuz. Sağ tuş cancel işini görüyor. Bildiğimiz Command & Conquer olayı işte. Alıştırma görevinden sonra ana menüye geri dönüyorsunuz. Alıştırma görevi fazla uzun değil. Bir üs ele geçirme ve ardından birimler ile bir binaya saldırmaktan ibaret. Asıl olay ise, her yaptığınız harekette size ipuçları verilmesi. Ama bu asıl görevlerde olmuyor.

Oyuna tamamen ısındıktan sonra geriye bir ülke seçip savaşa katılmak kalıyor. 3 adet taraftan birini kendinize seçmeniz lazım. Ben Çin ile başladım. Sebebi ise ilk sırada olmaları. Genelde ben hep sırayı takip ederim. Oyunda Çinden başka Amerika ve GLA lar da bulunuyor. Amerika neyse de, bu asileri ben hiç beğenmedim. Bomba yüklü arabalarla ve kamyonlarla ortalığı darmadağın ediyorlar. Deli ettiler hep beni. Tam binalarınızı yapıyor ve üssü doğrultuyorsunuz, tam o anda 4-5 tane bomba yüklü araba heryeri darmadağın ediveriyor. Buna dikkat etmenizi öneririm. Benim başımı devamlı belaya sokuyorlar, sizin de sokabilirler.



Her tarafın kendine özgü güçleri var. Güçleri derken, birim yönünden üstünlük sağlayan yok ama her tarafın iyi olduğu bir alan var. Bunları adam gibi kullandığınız zaman savaşları kazanmamanız için hiçbir sebep yok. Şöyle bir baktım da, Çin"in ağır araçları oldukça güçlü. Amerika için de aynı şeylerden bahsetmek mümkün. Ama diğer GLA lar için, bunu söylemek zor. Onlar zaten mağaralarda veya ele geçirdikleri binalarda yaşıyorlar. Toplu halde dolaşıyorlar. Tam anlamıyla terorist işte. Çok çabuk üremeleri (?) ve toplu halde dolaşmaları onların üstün yönleri. Bir de şu sağa sola yollayıp patlatılan araçları. Oyunu oynarken diğer şeyleri kendiniz keşfedeceksiniz. Ben burada hepsini saymayayım. Kim uğraşacak şimdi

Aslında eski Command & Conquer"lerde hoşuma giden bir olay bu oyunda yok. O da ara demoların video görüntü olması. Artık video görüntüler hiçbir oyunda kullanılmıyor gerçi. Ama C&C"yi eğlenceli yapan bir olay da video görüntüleriydi. Bu oyunda genel intro dışında pek video görüntü ile karşılaşmıyorsunuz. Tüm olan biten oyunun kendi motoruyla hazırlanmış olaylar. Pek de heyecanlı olmuyorlar. Hem grafikler yüzünden hem de ne bileyim, çok yapay duruyorlar. İnandırıcı olmuyorlar pek. Bunları detaylı olarak oyunun eksi yanları bölümünde anlatacağım. Evet, doğru, oyunun eksi tarafları var malesef. Oyunda bolca ara demo var. Bunlar bölümlerin başında, ortasında veya sonunda, her an olabiliyor. Önemli birşey yaptığınız zaman genelde kesin araya birşeyler giriyor. Bunlar aslında iyi hazırlanmışlar ama inandırıcı olmaktan uzaklar. Hele bir de sıkı patlamalarda kullanılan matrix efektleri yok mu, iyice sıktı beni. Bilmiyorum belki başkalarına süper geliyordur. Bu oyun 2-3 ay önce çıksaydı beğenebilirdim ama öyle grafikler ve efektler gördüm ki bu süre içinde, bu oyun şimdi bana çok basit geliyor.



Oyun esnasında, demoların araya girmesinden başka, ara sıra da görevleriniz size hatırlatılıyor. Ayrıca haritada da gösteriliyor nerede önemli noktaların olduğu. Oyundaki tüm tuşlar ekranın alt tarafında duruyor. Haritanız sol tarafta, diğer düğmeler ise sağ tarafta. En sağda seçili birimin resmi ve özellikleri bulunmakta. Ortada ise binaların yaptığı birimler, birim sayıları falan gibi bilgiler bulunmakta. Pek birşey değişmemiş yani. İkonlar artık daha büyük ve direk fotoğraflardan oluşmaktalar. Bir seferde 9 tane birim yapabiliyorsunuz. Bunlar da sağ tarafta gösteriliyor. Saat gibi resimler koyu renk oluyorlar, bittiğinde ise binalardan sizin belirlediğiniz "Rally Point""e çıkıyorlar. Görev çubuğu, başarılı birşey aslında ama harita hakkında aynı şeyi söylemek zor. Çok detaysız olmuş ve bence yeterli de değil. Daha iyi görünen ve detaylı bir harita olsaydı bence çok daha kullanışlı olurdu. Diğer ikonlar kullanışlı, karışık falan da değil.

Oyunu oynarken çok garip şeylerle karşılaştım. Aslında bunların olmaması gerekirdi ama bilmiyorum. Öncelikle ara demolarda oyunun performansı acaip düşüyor. Oyun içinde ne kadar karışıklık olursa olsun performans düşmüyor ama ara demolarda bazen performans düşüyor. Sanırım arka planda bölüm yükleniyor bilmiyorum. Zaten ilk başta size görevler verilirken de aşağıda oyunun yüklendiğini gösteren bir çubuk var. Orada size resimler ve bölüm brifingi veriliyor ve bu arada da bölüm yükleniyor. Genelde bölümlerin yüklenmesi fazla uzun değil. Ama pek de kısa olduğu söylenemez.



Oyun esnasında, kalabalık şehirlere falan da dalabiliyorsunuz. Bu esnada şehir halkı etrafa koşuşturuyor. İnsanlar kendi içlerinden, tankların içinden falan geçiyor. Bu da olmaması gereken ve benim nefret ettiğim bir hatadır. Bazen birimler yolladığınız yere gitmemekte ısrar ediyorlar. Kalabalık olduklarında, ince bir yoldan veya köprüden yolladığınızda saçmalamaya başlıyorlar. Üssünüzde fazla sayıda asker yaparsanız askerlerin toplandığı mekan dolarsa, diğer yeni gelen askerler alakasız yerlere gidebiliyorlar. Sonra onları bulmakla uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

Oyun hiç de zor değil. Zaten devamlı yardımcı birlikler gelip duruyor. Oyunda kolay oyun seçeneği bulunmuyor. Normal ile başlıyorsunuz. Ben bundan bir yüksek modda oynuyorum. Normal olan modun da çok kolay olacağını düşünmüşüm. Yapay zekadan mıdır nedir, oyun bana pek zor gelmedi. Hep aynı şeyler oluyor. Bir grup bir taraftan geldiği zaman onları temizliyorsunuz ve bir süre sonra benzer bir grup yine aynı yerden geliyor. Hiç daha güçlü bir grup yollamak veya yön değiştirmek akıllarına gelmiyor. Genelde 8-10 tane tankla ve öncü piyade birliği ile kolayca bir şehrin ön defansını aşabiliyorsunuz. Ardından bu ön defansı aştığınız birliği düşman şehrinin ortasına tıklayıp hemen ardından da geride bekleyen yedek gücünüzle saldırırsanız, ne kadar güçlü şehir olursa olsun, yerle bir ediyorsunuz. Çünkü ilk başta şehrin ortasına tıkladığınız birimler düşmanı meşgul ediyorlar ve diğer birimleriniz de sırasıyla düşmanı toprağa gömüyor. Bu taktik her zaman kullandığım taktiktir ve gerçekten de işe yarar. tavsiye ederim.



Grafikler grafikler... Binalar oldukça iyi görünmekteler.. Haritalar güzel tasarlanmışlar, genelde çevre grafikleri çok şirinler. Şehirler gerçekten de şehir, kasabalar ise gerçekten de kasaba gibiler. Çöllerin ortasında kurulan köyler, toz toprak falan oyuna süper yansıtılmış. Tek beğenmediğim, az önce de bahsettiğim grafik detayındaki kalitesizlik. Ara demolarda bazen zemin düzeyine iniyor kamera, o zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. Gerçi böyle bir oyundan süper grafikler beklemek olmaz. O zaman sanırım hiçbir sistemde doğru düzgün çalışmayacaktı. O yüzden bu tarz bir detay düşürme işine girmiş olabilirler. FPS değil bu sonuçta.

Seslendirmeler de aynı şekilde başarılılar. Her ülkenin kendine has şivesi var bu zaten adettir. Ama İngilizce konuşmaları kötü olmuş. Neden Çin askerleri İngilizce konuşurlar ki, hele bir de canlarını dişlerine taktıkları savaş ortamında. Neyse ki konuşma şekillerindeki değişiklik bir derece de olsa sesleri kurtarabiliyor. Ses efektleri de başarılılar. Patlamalar sanki odanızdaymış gibi oluyor. Hele bir de dev tanklar ateş ederken ekran titremiyor mu, gerçekten bombayı içinizde hissediyorsunuz. Müzikler de bence efektlerden daha başarılı. Kahramanlık tarzı parçalar çalıyor ve her milletin kendi folk müziklerine yakın müzikler çalıyor. Mesela ilk başta bir kamyon yüzünden koca kasaba darmadağın oluyor, taş üstünde taş kalmıyor. O an çalan müzik, etkileyici ve duygusal. Saving Private Ryan, Black Hawk Down gibi filmlerde duyulan müziklerden.

Sonuç: 8/10



0 yorum:

Yorum Gönder